2017. december 19., kedd

A tükörtojás készítéséről

Minap felvetődött a gondolat, hogy nézzünk körül eme igazán hagyományos és közkedvelt reggeli étek elkészítésének. Könnyelmű és balga ember erre csak legyintene, mondván, hogy mit kell a tükörtojáson elmélkedni, hiszen egyszerű, mint egy könnyed fröccs a nyári délutánon. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Hozzá nem értő és a főzést művészetként felfogni képtelen, laikus ember gondolhatja csak ekképpen. Egy fát festeni sem nagy kunszt, gondolná a tükörtojást fitymáló ember Paál László képeit elnézve, és nem értené mit kell ezt annyira felfújni, aki világ életében csak fákat festett. Valahogy így vagyunk a tükörtojással is. Tükörtojást sütni mindenki tud. Jó és ízletes tükörtojást azonban csak a szakavatottak képesek. Régi vendéglősök, óbudai kisvendéglők főurai őrzik a titkát a jó és ízletes tükörtojásnak,amikért még messzebbi kerületekből is elzarándokoltak a bohém úrfiak egy-egy vasárnap reggel a macskajajt kipihenni, elűzni fejükből.
A jó tükörtojás ugyanis művészet.
Már önmagában művészet kiválasztani az elkészítés mellé való irodalmi segédletet, ugyanis a meglehetősen rövid idő nem enged meg maga mellé rendelni akármit. Hosszabb novella, elbeszélés erre alkalmatlan. érthető, ha választásunk Örkény egyperceseire esik, mint hozzávaló. természetesen itt is ragaszkodnánk a saját példányhoz, így annak hiánya esetén okvetlenül pótolni szükséges. És mivel az ember megszomjazik főzés közben, kísérőital sem árt. Ez sem egyszerű feladat. Sok vendéglős sokat töprengett azon,hogy erre a célra mely ital a legalkalmasabb. Abban megállapodtak, hogy alacsony alkoholtartalmú nedűre van szükség,mert a tükörtojás készítése tiszta fejet kíván és precíz, pontos mozdulatokat. A legtöbben a fröccsre, de szintén sokan egy könnyű roséra szavaztak. Maradjunk ez utóbbinál a rosénál.
Az első rosét szakértő tükörtojás készítő még a közeli piacon, roséfröccs formájában teszi magáévá, miközben a szükséges alapanyagokat beszerezte. felületes ember vállat vonna, minek piacra menni egy tükörtojás elkészítéséhez? Tojás minden kamrában van. Tojás van, na de házi tojás-e? És jóféle füstölt szalonna, szárazkolbász, vöröshagyma van-e minden kamrában, kérdezhetnénk, de ehelyett inkább legurítjuk a második roséfröccsöt a piac hajnali nyüzsgésében,mert felületes emberekkel nem foglalkozunk.
A tojás, szalonna, kolbász, és vöröshagyma beszerzése után még egy könnyed fröccsöt küldünk le magunkban a jó vásárlást megünnepelvén. Mert ez az alapja mindennek.

A megfelelő szalonna például. A tükörtojás alá Kolzsovári vagy más húsos szalonna sajnos nem alkalmas. Mint ahogyan nem kellőképpen kiszáradt kolbász sem. Jó tükörtojás-készítő ezt már tudja. A laikus meg továbbra is csak hümmög, de velük nem szabad foglalkozni. Még egy üveg jóféle rosét a hónunk alá csapunk hazafelé a helyi vendéglősnél és megkezdjük a tükörtojás sütését.


Első lépésként ellenőrizzük a borunk hőfokát. Ha megfelelően pincehideg, akkor felnyitjuk és töltünk magunknak egy keveset, de itt már nem fröccs formájában fogyasztjuk. Egyelőre azonban csak kitöltjük. Ezt követi a megfelelő nagyságú serpenyő kiválasztása. Se túl nagy ne legyen,mert szétfolyhatnak a tojásaink, erre nagyon ügyeljünk, se túl kicsi, mert akkor egymásba ragadnak. Ez talán a legfontosabb lépés. Ha ezzel megvolnánk következzék a másik nagyon lényeges pont. A tükörtojásunknak való megágyazás. kezdő és könnyelmű ember egyszerűen beledobja a feltört tojást a serpenyőbe,majd nem érti miért ég oda. Nos mert nem ágyazott meg neki. Először a felmelegített sütőben egy vékonyka szelet füstölt szalonnát megfuttatunk,, hogy zsírt eresszen és az odaégést meggátolja. Amíg a szalonna sül, jöhet a rosé. A már forró serpenyőbe, egy-két apró kolbász-szeletkét is piríthatunk, ami szintén ereszt némi zsiradékot és ízt is ad majd a kész reggelinek. A kolbászt és a szalonnát hagyjuk szépen sülni, addig tölthetünk egy kevés rosét magunknak ugyanis nem szabad elkapkodni semmit. 


Ezután, ha már kellő zsír van a serpenyőnkben,nem sok, csak kellő, jöhet a tojás gyors de szakszerű feltörése és ráhelyezése arra. Mivel már megágyaztunk neki az odaégéstől nem kell tartani. Amíg a tojás megsül olvasunk el egy Örkény egypercest, töltsünk még egy kellemes rosét magunknak, de közben fél szemmel mindig nézzünk rá a tojásokra. ha finoman repedezik a tojásfehérjénk a széle, már ne kezdjünk újabb pohár kitöltésébe,hanem őrködjünk tükörtojásunk felett.

Így garantáltan nem ég oda. Ha megsült a zsiradéknak köszönhetően már könnyedén kicsúsztathatjuk a serpenyőből a tányérunkra, de óvatosan,nehogy az egész munkánk kárba vesszen. A kész tükörtojást kevés pirospaprikával meghintjük, friss és ropogós fehér kenyérrel, ami a sárgájának tunkolásához szükséges, és egy pohár roséval kísérve elfogyasztjuk.

 2017. december 13., 6:41.


Nincsenek megjegyzések: