2017. december 19., kedd

A kávéfőzésről


A kávé, vagy más néven "fekete leves" a török hódoltsággal került hazánkba, bár hosszú évszázadokig csak a nagyon kiváltságosok, a gazdagabb réteg számára volt elérhető. A szélesebb néprétegek körében csak a 19. században vált ismertté, kedveltté, majd a kávéházak elterjedésével egyfajta kultikus rangra emelkedett. Igazi ínyenc a mai napig kizárólag kellő előkészületek megtételét követően, mintegy szellemileg is ráhangolódva kezd neki a kávé főzéséhez.


A kávéfőzés elengedhetetlen kelléke egy régi, sárga lapú, jó illatú könyv, lehetőleg saját, nem kölcsönzött és legkevésbé sem kölcsön kapott könyv. A kávé eleganciája egy századforduló tájékán élt asszonyéhoz fogható. Lágy, finom esésű, és forró, akár egy kisasszony szíve. Egy elegáns hölgy társasága pediglen megkívánja a saját tulajdonú könyveket, étkészletet. Hogy is nézne ki egy kölcsönkért kávéscsészébe megkínálni valakit? Miért tennénk másképpen hát a könyvvel. Előrelátó kávéfőző, ha van ízlése először a közeli antikváriumban gondosan körülnéz, kiválaszt egy a kávéfőzéshez megfelelő könyvet, lehetőleg verses netán novellás könyvet. Ajánlott Kosztolányi Dezső prózai művei, költők közül talán Arany János vagy Ady Endre javallott. Igényesebbek megpróbálkozhatnak az útikönyvekkel is. De szigorúan régi, metszetekkel ellátott útikönyvvel. 

Miután a választott könyvet már kitettük az asztalra és kellően elmélyedtünk benne, jöhet a darálás folyamata.

Valódi kávéfőzőmester ugyanis maga darálja a frissen pörkölt kávészemeket, az előre darált kávé a felületesek sajátja. Tekintsünk hát el ettől a barbárságtól, hogy őrölt kávét használunk.

A frissen ledarált kávét pihentetjük kicsit, és folytatjuk az olvasást.

5- 10 perc után, ennyi nagyjából egy novella olvasási ideje, kiengedjük a csapot, hogy a víz kellő hőmérsékletű legyen, majd a kotyogós kávéfőzőnk aljába hideg vizet öntünk. A túl meleg, forró víz hamar felforrna így a kávénk zamata sem lenen tökéletes.

Miután a frissen őrölt kávéval megtöltöttük a kotyogós főzőnk felső részét, gondosan lezárjuk, szorosan, hogy az aroma benn maradhasson, majd gyufával (gázgyújtó használata szintén barbár és elítélendő) meggyújtjuk a gázrózsát és forrni hagyjuk a vizet. 
Itt beiktatandó egy fél deci keserű-likőr.

Kávéfőzéshez kizárólag keserű-likőr javallott.

Az illik ugyanis a kávé kissé kesernyés ízéhez. Minden más kísérőital kezdő, tehetségtelen kávéfőzőkre vall.

Amint elkezd a kotyogósból a friss kávé csordogálni, újabb keserű-likőr javallott.
Mindezt a kávé lefőzéséig tanácsos megismételni, legfeljebb 2 alkalommal.
A friss kávét kizárólag forrón illik fogyasztani. Hidegen, ne adj isten újramelegítve nagyfokú hozzá nem értést jelent.


A kávé ízesítése változó lehet, de két mokkáskanál kristálycukornál többet vétek beletenni. Tej és egyéb pótlékok használata nem javasolt.

2017. december 12.


Nincsenek megjegyzések: